1980 FEBRUARY 26

A Reconvened Public Hearing of the adjourned Public Hearing held on 1979
October 16 was held in the Council Chamber, Municipal Hall, 4949 Canada Way,
Burnaby, B.C. on Tuesday, 1980 February 26 at 19:30 h.

PRESENT: Mayor D.M. Mercier, In the Chair
Alderman G.D. Ast
Alderman D.N. Brown
Alderman D.P. Drummond
Alderman F.G. Randall
ABSENT: Alderman A.H. Emmott
Alderman D.A. Lawson
Alderman W.A. Lewarne
Alderman V.V. Stusiak
STAFF: Mr. A.L. Parr, Director of Planning

Mr. D.G. Stenson, Assistant Director - Current Planning
Mr. James Hudson, Municipal Clerk
Mr. C.A. Turpin, Municipal Clerk's Assistant

The Public Hearing was called to order at 19:34 h.

PROPOSED TEXT AMENDMENTS TO ZONING BY-LAW FOR RESIDENTIAL OCCUPANCY STANDARDS

1. Definition of "Building"

The deletion of the last sentence from the definition of "Building" in
Section 3 which is as follows:

"When a structure is separated by party walls located upon lot
lines, then each portion of such structure shall be deemed a
separate building."

There were no submissions received in connection with this amendment.

2. Definition of "Cellar"

The addition of the following sentence to the definition of "Cellar" in
Section 3:

"No dwelling unit or housekeeping unit shall be permitted in a
cellar."”

Mr. William S.J. Burrell, 7642 Sussex Avenue then addressed the Members of
Council and requested clarification respecting this definition. Mr.

Burrell stated that he had just purchased a lot in Burnaby on which he wished
to construct a new single family dwelling. Mr. Burrell indicated to the
Members of Council that he may not require this home for too many years, at
which point he may wish to sell the home to one of his children. In such

an event, Mr. Burrell indicated that he may wish to reside in a self-contained
unit in the basement of the home.

Mr. Stenson, Assistant Director - Current Planning, clarified the definition

of "Cellar" and "Basement'". Mr. Stenson stated that the definition of a
basement is, "that which is partially underground but has more than 50% of
its height above the average adjacent finished grade". In other words, it

is only partially underground and is not more than half underground in total.
A cellar on the other hand is again partially underground but has more than
50% of its finished height below the average adjacent finished grade.

Mr. Stenson advised that the speaker's concern of constructing a legal in-law
suite within a single family dwelling could be handled by designing the
building in such a way that it has, indeed,a basement rather than a cellar.

3. Definition of "Dwelling, Duplex"

The addition of the following definition to Section 3:

"Dwelling, Duplex means a two-family dwelling wherein the two
dwelling units are placed one above the other."

There were no submissions received in connection with this amendment.
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Definition of "Dwelling, Semi-Detached"

The addition of the following definition to Section 3:

"Dwelling, Semi-Detached means a two-family dwelling wherein the
two dwelling units are placed side by side."

Mr. Edward L. Burnham, 7988 Kaymar Drive then addressed Members of Council
and advised that the definition of dwelling, semi-detached concerns him
greatly because it basically means that what we call a side-by-side duplex
will now become a dwelling, semi-detached. Mr. Burnham stated that what
concerns him is that individuals will still be able to build underneath a
dwelling, semi-detached, a cellar which would mean, basically, that a lot of
dark suites will be located within the municipality. This definition will
not prevent fourplexing and will create what Mr. Burnham considers "under
ground" suites.

Mr. D.G. Stenson, Assistant Director - Current Planning, in answer to

Mr. Burnham's questions advised Council that the provision for semi-detached
two family dwellings provides for only one storey of occupied space and as

has been pointed out the cellar would not be eligible for legal suite
accommodation. It is the feeling of the Planning Department, which also

has been supported by the Housing Committee, that the accommodation

which could be illegally created in a cellar would not be an attractive
proposition in a marketing sense,. Therefore there would be less likelihood
of it becoming a factor, and widespread,as is the case now with so called day-
light basements, which have contributed to the phenomenon known as the four-
plex. Mr. Stenson advised that the cellar would create space that is so
substandard so as not to be attractive economically in the marketplace.

Mr. Burnham, in summary, wished to state that he did not feel that the
definition of dwelling, semi-detached will in any way prevent the locating of

suites in a basement.

Definition of "Storey"

The deletion of the last sentence from the definition of "Storey" in
Section 3 and its replacement by:

"A basement shall be considered as a storey."
There were no submissions received in connection with this amendment.

Regulations Applicable Regardless of Form of Ownership

The amendment of Section 4.1 (Application) to read as follows:

"Within The Corporation of the District of Burnaby no land, buildings
or structures, regardless of the form of ownership or tenure, and
including the surface of water, shall hereafter be used or occupied,
and no building or structure or part thereof shall be erected, moved,
altered or enlarged, unless in conformity with this By-law, and the
contrary shall be unlawful."

There were no submissions received in connection with this amendment.

The addition of a new Section (6.18) to the By-law
(Supplementary Regulations)

"6.18 Development Under The Strata Titles Act:
Where a parcel of land is divided into strata lots under the Strata
Titles Act, such parcel and any buildings which occupy it shall

conform in all respects with the bulk regulations of this By-law."

There were no submissions received in connection with this amendment.
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Height of Buildings in the Rl District

The deletion of Section 101.2 (Height of Buildings) and its replacement by:

"The height of a building shall not exceed 9.8 m (32.12 feet) nor
2% storeys."

There were no submissions received in connection with this amendment.

Height of Buildings in the R2 District

The deletion of Section 102.2 (Height of Buildings) and its replacement by:

"The height of a building shall not exceed 9.8 m (32.12 feet) nor
2% storeys."

There were no submissions received in connection with this amendment .

Height of Buildings in the R3 District

The deletion of Section 103.2 (Height of Buildings) and its replacement by:

"The height of a building shall not exceed 9.8 m (32.12 feet) nor
2% storeys."

Mr. Barry A. Hegquist, 5361 Chaffey Avenue then addressed Members of Council
and requested clarification on the method used to measure the height of a
building.

Mr. D.G. Stenson, Assistant Director - Current Planning, advised Mr. Hegquist
and Members of Council that the height of buildings means the vertical
distance from the curb level to the highest point of the roof surface if a
flat roof, the deck line of a mansard roof, and to the mean height level
between the eaves and ridge of a gable, hip or gambrel roof. Respecting a
gable, hip or gambrel roof this would mean the average height between the
highest point and that of the eaves.

Mr. Hegquist then questioned the possiblity of having a barn type roof
constructed on a house which could reach a possible height of fifty (50) feet.

Mr. Stenson advised that in order to achieve the fifty (50) foot height as
described it would require the roof to have extremely low eaves with an
equally extremely high pitch.

Mr. Hegquist indicated that he realized the fifty (50) foot measurement would
be an absurdity but he is concerned that an overall height is not described.
Mr. Hegquist advised that the new source of energy, solar collectors, are
ideally suited to high pitched roofs and therefore this type of roofline may
become common in the future. If this were to happen and an individual was
to construct a high pitched roof adjacent to his neighbour who also wished

to heat with solar collectors, the neighbour may be forced to abandon this
idea because of the height of the adjacent roof which would block off all
light to his solar collectors.

His Worship, Mayor Mercier, advised the Director of Planning that Mr. Hegquist
presented a valid comment and it is a matter that should be addressed.

Mr. Edward L. Burnham, 7988 Kaymar Drive then addressed the Members of Council

and advised that he was referring to Items 8, 9 and 10. Mr. Burnham
questioned the reasoning behind dealing with the heights of buildings located
within the residential districts as described by the designations R1, R2 and
R3. Mr. Burnham did not understand why these height amendments are being
dealt with as they do not deal with the fourplexing aspect.

Mr. D.G. Stenson, Assistant Director - Current Planning, advised that there
were two reasons for dealing with the height requirements in these residential
zones, the first being to regulate the total bulk of the buildings and
secondly meet some of the concerns that have been expressed in the past
respecting unnecessary view obstructions.
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Mr. Burnham advised that he could not see any merit in these three amend-
ments and they will not create any improvement with respect to light
restriction and view.

Uses Permitted in the R4 District

The deletion of Clause (2) of Section 104.1 (Two-family dwellings) and its
replacement by:

"Semi-detached or duplex dwellings with a maximum gross floor area
of 116 m2 (1247.30 square feet) per dwelling unit."

Mr. Neil D. Olm, 3737 Warren Street then addressed the Members of Council

and advised he wished clarification on the gross floor area. Mr. Olm wished
to know if the basement would be considered in the calculation of the gross
floor area.

Mr. D.G. Stenson, Assistant Director - Current Planning, then advised that
it is the maximum floor area of the dwelling unit itself exclusive of any

basement or attic spaces that would be supplementary non-habitable areas.

The basement is not included in the calculation if it is basically supple-
mentary space.

Height of Buildings in the R4 District

The deletion of Section 104.2 (Height of Buildings) and its replacement by:

"(1) The height of a single family dwelling shall not exceed 9.8 m
(32.12 feet) nor 2% storeys.

(2) The height of a duplex dwelling shall not exceed 9.0 m (29.53
feet) nor 2 storeys.

(3) The height of a semi-detached dwelling shall not exceed 5.5 m
(18 feet) nor 1 storey."

Mr., Neil D. Olm, 3737 Warren Street then addressed the Members of Council

and advised that he could not understand why Item 1 allowed a single family
dwelling to reach a height of 32.12 feet where a semi-detached dwelling
could not exceed a height of 18 feet.

Mr. D.G. Stenson, Assistant Director - Current Planning, advised that the
Housing Committee and Council felt that by restricting the height of side-
by-side duplexes it would reduce the bulk of such structures in relation to
other single family dwellings in a mixed single and two-family dwelling
area. The Housing Committee felt that this was an appropriate scale
control respecting the semi-detached dwelling. Mr. Stenson advised that a
basement would not be a permitted feature of a semi-detached dwelling.

Uses Permitted in the R5 District

The deletion of Clause (2) of Section 105.1 (Two-family dwellings) and its
replacement by:

"Semi-detached or duplex dwellings with a maximum gross floor area
of 116 m2 (1247.30 square feet) per dwelling unit."

Mr. Edward L. Burnham, 7988 Kaymar Drive then addressed the Members of Council

and advised that he is referring to Items 11 and 13 as he considered them one
in the same. Mr. Burnham advised that he would personally like to see the
deletion of the two-family dwelling from the residential areas as designated
by R4 and R5. Mr. Burnham felt that the reduction of approximately 150 feet
in the square footage permitted in duplex construction will not eliminate the
fourplex situation. Mr. Burnham indicated that two-family dwelling units
should be removed from the R4 and R5 residential areas and included under CD
development and also triplexes, fourplexes, and fiveplexes should be permitted
in some areas of Burnaby such as those near Freeways and industrial zones.
These are places where people would not normally build a single family home.
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14. Height of Buildings in the R5 District

The deletion of Section 105.2 (Height of Buildings) and its replacement by:

"(1) The height of a single family dwelling shall not exceed
9.8 m (32.12 feet) nor 2% storeys.

(2) The height of a duplex dwelling shall not exceed 9.0 m
(29.53 feet) nor 2 storeys.

(3) The height of a semi-detached dwelling shall not exceed
5.5 m (18 feet) nor 1 storey."

Mr. Barry A. Hegquist, 5361 Chaffey Avenue then addressed Members of Council
and advised that he had some concerns as to the likelihood of eliminating
side-by-side duplexes. This would create many narrow buildings on seventy
(70) or eighty (80) foot lots which would be of considerable height.

Mr. D.G. Stenson, Assistant Director - Current Planning, in response to the
question from Mr. Hegquist advised that the Planning Department feels that
side-by-side property duplexes are an important part of the total spectrum

of housing that is offered within the municipality. The Planning Depart-
ment is not attempting to prevent the construction of side-by-side duplexes,
but in fact is trying to inhibit the construction of fourplexes. It is the

opinion of the Planning Department, and also the Housing Committee, that these
regulations would continue to make the construction of side-by-side duplexes
viable.

MOVED BY ALDERMAN AST:
SECONDED BY ALDERMAN BROWN:

"THAT this Public Hearing be now terminated."
CARRIED UNANIMOUSLY
The Public Hearing terminated at 20:10.

Confirmed: Certified Correct:

MAYOR

ICIPAL CLERK'S ASSISTANT




